Фото без описуПрацююча матуся має право на неоплачувану відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років,  якщо така дитина потребує домашнього догляду, що підтверджується медичним висновком.

За бажанням жінки вона може бути надана їй повністю або частково в межах установленого періоду. Працівниця може неодноразово переривати цю відпустку, приступати до роботи, а потім знову оформляти відпустку, якщо виникла така необхідність.

Також, замість мами до цієї відпустки можуть піти працюючі тато дитини, бабуся, дідусь чи інші родичі, які фактично доглядатимуть за цією дитиною. Причому відпустка для догляду від 3 до 6 років може бути надана зазначеним особам навіть у разі, коли мама дитини перебуває у відпустці для догляду за молодшою дитиною до досягнення нею трирічного віку.

За весь період перебування у відпустці для догляду від 3 до 6 років за працівницею зберігають робоче місце. Роботодавець не має права звільнити працівницю за власною ініціативою в період її відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років. Виняток — повна ліквідація підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Також роботодавець зобов’язаний працевлаштувати працівницю, з якою укладений строковий трудовий договір, якщо дата закінчення такого договору припадає на період її відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років.

Однак, жодних заборон на звільнення таких осіб під час відпустки за власним бажанням або за згодою сторін у трудовому законодавстві немає.

Важливо! Відпустка для догляду за дитиною від 3 до 6 років не оплачується, оскільки належить до відпусток без збереження заробітної плати та час, протягом якого працівниця не працює, а перебуває у відпустці для догляду від 3 до 6 років, не враховується при визначенні стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку

Період перебування у відпустці для догляду від 3 до 6 років зараховується до:

— загального стажу роботи;

— безперервного стажу роботи;

— стажу роботи за спеціальністю.

Варто зауважити, що час перебування у неоплачуваній відпустці по догляду за дитиною від трьох до шести років (після 1 січня 2004 року), не враховується до страхового стажу, на підставі якого визначається розмір пенсії.

 

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД