В 2 кварталі 2021 року  Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проведено планові заходи державного нагляду (контролю) двох комунальних підприємства, які надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення на предмет дотримання вимог порядку формування, встановлення та застосування  тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення.

В ході перевірки фахівцями встановлено, що підприємства  при  встановленні тарифів на послуги порушили вимоги наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України  від 05.06.2018 № 130, яким  затверджено «Порядок інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності», а саме порушено процедуру доведення до споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структуру цін/тарифів, зміну цін/тарифів з обґрунтуванням її необхідності та врахування відповідної позиції територіальних громад спрямована на забезпечення безперешкодного та безоплатного доступу споживачів до вказаної інформації, а також врахування їх пропозицій при вирішенні питань щодо структури цін/тарифів, зміни цін/тарифів.

Крім того в ході перевірки встановлено, що підприємства при нарахуванні споживачам плати за комунальні послуги застосовували нові тарифи в умовах дії договорів, укладених до введення в повному обсязі нового Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

За результатами проведених заходів державного нагляду (контролю) Головним управлінням складено акти перевірок на підставі яких надано приписи щодо усунення порушень встановлення та застосування державних регульованих цін/тарифів, якими зобов’язано суб’єктів господарювання повернути споживачам за період з 01.01.2021 до 01.05.2021 р. необґрунтовано нараховану плату за комунальні послуги шляхом здійснення перерахунків споживачам м. Долина та м. Городенка  на суму у розмірі 18,27 млн. грн. та привести тарифи  на послуги до вимог діючого законодавства.