На підставі даних фітосанітарного моніторингу, спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області застерігають землекористувачів: персик потребує захисту від кучерявості листя, а насадження самшиту – від гусені самшитової вогнівки.

 

? Кучерявість листків персика досить поширена і характеризується утворенням на гілках потовщених, крихких, з нерівною поверхнею, червонувато-рожевих або жовтих листків.

Ураженню персика хворобою сприяли  різкі перепади температур та підвищена вологість повітря.

Уражені пагони викривлюються, потовщуються, набувають жовтуватого забарвлення, а при перших приморозках гинуть. Якщо не вживати заходів, то грибкове ураження, що викликає кучерявість листя само собою  припиниться приблизно до липня. Але персик не тільки втратить все листя, але може скинути і зав’язь, і підмерзнути наступної зими. Тому рекомендуємо обробити листя персика від кучерявості листя, щоб зберегти ваш урожай.

Одним із засобів боротьби з хворобами дерев все ж залишається обприскування. У період вегетації проводять оздоровлення одним із фунгіцидів: д.р. трифлоксістробін+флуопірам 2,5-3,5 мл на 10 л води, д.р. ципродиніл 2-3 г на 10 л води. та інші, які рекомендовані «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». 

 

? Самшитова вогнівка – вид метеликів. Їх гусениці живляться листками самшиту. Розвиток самшитової вогнівки проходить дуже швидко – за літо з’являються два-три покоління шкідника. Самки відкладають яйця зеленувато-жовтого кольору купкою на нижню сторону листків самшиту. Далі з’являються гусениці – зеленувато-жовті, можуть бути жовтувато-коричневими. На перших порах молоді гусениці скелетують листки самшиту – виїдають м’якоть нижньої частини, залишаючи зверху плівку. Це перша ознака пошкодження. Пізніше гусениці обгризають листки повністю, залишаючи центральну жилку та, інколи, зовнішні краї листка. Зимують гусениці в павутинному коконі між склеєними докупи листками.

Самшит має у листочках алкалоїди, які є отруйними для багатьох комах. Самшитова вогнівка навпаки з'їдає ці листочки, нагромаджує в собі алкалоїди, тому її гусениці не люблять птахи.

Для недопущення інтенсивних пошкоджень радимо обстежити насадження самшиту та при виявленні шкідника  провести захисні обприскування.

Боротьба із шкідником потребує оперативності та систематичності,  (самшит може висохнути за лічені дні).

Щоб захистити самшит потрібно обрізати засохлі та пошкоджені гілки з гусеницями та знищити їх,  кущі самшиту добре полити та підживити фосфорно-калійними добривами. Із хімічних препаратів ефективні інсектициди на основі діючих речовин та їх сумішей: піриміфос-метил, лямбда-цигалотрин, хлорантраніліпрол, хлорантраніліпрол+лямбда-цигалотрин, лямбда-цигалотрин+тіаметоксам у рекомендованих нормах внесення. Обробки проводяться раз на 3-4 тижні у зв’язку з тим, що дія препаратів триває 20-30 днів, а цикл розвитку комахи близько 40 днів.

Обробляти кущі слід ретельно, також і з внутрішнього боку, оскільки гусениці сховані у гущі листків, павутині.

Забороняється  застосовувати  пестициди  для  захисту зелених насаджень на територіях лікувально-профілактичних і дитячих установ, спортивних майданчиків, підприємств харчової промисловості, а також усередині густонаселених житлових кварталів.

 

? Для  обробки  індивідуальних  садів і городів у межі населеного пункту дозволяється використовувати ті пестициди, які дозволені для роздрібного продажу населенню «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Обробки проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години.

При роботі з засобами захисту рослин  дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.