Шановні аграрії!

 

   З початком періоду інтенсивних робіт із захисту рослин та широким використанням пестицидів у сільському господарстві наростає протистояння між аграріями і бджолярами, загострюється проблема охорони і захисту бджіл від отруєнь.

Фото без опису   Переріслянська сільська рада нагадує Вам, що для уникнення можливого негативного впливу пестицидів на бджіл, людину і навколишнє середовище сільгоспвиробники повинні суворо дотримуватись заходів безпеки при роботі з ними.

   Асортимент пестицидів, застосування, норми, кратність обробок повинні чітко відповідати Переліку пестицидів і агрохімікатів занесених до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, та інструкціям з безпечного застосування пестицидів.

   Фізичні і юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки сільськогосподарських культур, відповідно до ст. 37 Закону України «Про бджільництво», ЗОБОВ’ЯЗАНІ не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

   Враховуючи вищенаведене, зобов’язуємо Вас, перед проведенням робіт (обробки) з застосуванням засобів захисту рослин, не пізніше ніж за три доби до початку обробки, надавати власникам пасік та Переріслянській сільській раді, передбачену чинним законодавством інформацію.

   Просимо також, перед застосуванням ЗЗР, розмістити оголошення в усіх людних місцях та ЗМІ, вказавши компанію, культуру, назву препарату, час ізоляції бджіл та контактну особу агровиробника, не допускати обробки квітучих медоносів під час масового льоту бджіл.

   Роботи з пестицидами, враховуючи вплив та безпечність для бджіл, слід проводити у вечірні та ранкові години. Беручи до уваги токсичність всіх пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу до цвітіння або після цвітіння.

   Дотримання законів України «Про бджільництво», «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати», «Про місцеве самоврядування в Україні», зустрічі, діалог, співпраця, партнерське взаєморозуміння між аграріями та пасічниками дозволить уникнути випадків загибелі бджіл через застосування засобів захисту рослин.

   Виробництво меду, гарні врожаї, їх реалізація, буде на користь кожній із сторін – це запорука робочих місць, розвиток громади та зміцнення економіки держави.

 

З повагою:

Сільський голова Володимир Молдавчук