Одним із завдань Головного управління Держпродспоживслужби у Івано-Франківській області у сфері карантину рослин є охорона території України від занесення регульованих шкідливих організмів.

Спеціалістами управління фітосанітарної безпеки у митницях призначення на території України проводиться огляд імпортних вантажів з рослинною продукцією, що підлягає фітосанітарному контролю. 

Протягом І кварталу 2021 року виявлено 7 випадків  порушення фітосанітарних вимог України, а саме ввезення продукції без фітосанітарного сертифіката – 3 випадки та ввезення продукції на немаркованих дерев’яних піддонах – 4 випадки в кількості 65 шт., про що видані розпорядження про знищення даних піддонів.

Державам-партнерам, які допустили ввезення продукції, що не відповідає фітосанітарним вимогам України, направлено нотифікаційні повідомлення про порушення вимог міжнародних фітосанітарних заходів.

Звертаємо увагу, що, згідно Міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів № 12, рослинна продукція повинна ввозитися на підставі фітосанітарних сертифікатів, що видаються національними організаціями з захисту та карантину рослин країн-експортерів. Перелік рослинної продукції, що підлягає фітосанітарній сертифікації визначений постановою Кабінету Міністрів України від  15.11.2019 р. №1177 «Деякі питання реалізації Закону України «Про карантин рослин».

Дерев’яний пакувальний матеріал як у вигляді партії вантажу, так і як супровідний матеріал, відповідно до Міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів № 15 та наказу Міністерства аграрної політики від 22.12.2005 р. № 731  «Про затвердження фітосанітарних правил ввезення з-за кордону, перевезення в межах країни, експорту та виробництва дерев'яного пакувального матеріалу»,  повинен бути виготовлений з окорованої деревини та ввозитися до України після проведення термічної обробки або обробки бромметилом та нанесеним затвердженим маркуванням про обробки НТ, DH  чи MB з вказаними кодами країни та виробника дерев’яного пакувального матеріалу.