Фото без описуВ Україні суттєво посилилась відповідальність за керуванням автомобілем у нетверезому стані.  З цього питання консультують фахівці    Надвірнянського бюро правової допомоги.
 

Отож, любителям випити за кермом доведеться:

  • Перший раз поповнити бюджет на 17 000 грн та попрощатись з правами на один рік. 
  • За повторне порушення протягом року передбачено покарання у розмірі 34 тисяч гривень і позбавлення прав вже на 3 роки.
  • Якщо ж водій сяде за кермо п’яним втретє, то за це передбачений штраф у 51 тисячу грн, а також громадянина позбавлять прав на 10 років з конфіскацією його транспортного засобу. Окрім цього, до особи може бути застосовано адміністративний арешт строком до 15 діб.

ВАЖЛИВО! Відтепер притягнути водія до адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння або під впливом лікарських засобів, що сповільнюють реакцію можна протягом року з моменту вчинення правопорушення. До ухвалення змін, цей термін складав три місяці.

Іноді буває, що водії спеціально вживають алкоголь після ДТП, щоб важче було довести їхній нетверезий стан саме у момент аварії. Тепер таких водіїв штрафуватимуть на 34 000 грн або арештовуватимуть на 15 діб з позбавленням водійських прав на три роки.

Кримінальний кодекс України доповнився статтею 286-1, яка передбачає покарання за скоєння  ДТП в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння. Розглянемо детальніше:

  • Якщо потерпілий отримав травми середньої тяжкості, то водієві загрожуватиме покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 3 до 5 років.
  • Якщо потерпілий отримав тяжке ушкодження, водієві загрожуватиме позбавлення волі на строк від 3 до 8 років та позбавлення прав терміном від 5 до 8 років.
  • Якщо сталася ДТП з летальним результатом, то водій який перебував у стані сп’яніння може бути позбавлений  волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням прав на такий же термін.
  • За  ДТП з декількома жертвами водій може отримати покарання у вигляді позбавлення  волі терміном від 7 до 12 років з позбавлення прав терміном від 7 до 10 років.

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД

Фото без опису