Фото без описуДосить часто виникає запитання: чи можливо стягнути аліменти з біологічного батька дитини, який не вписаний у свідоцтві про народження дитини як її батько?

Не можна, так як відповідно до статті 181 Сімейного кодексу України саме батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно зі ст. 121 СК України права та обов`язки батька ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому державним органом реєстрації актів цивільного стану. Юридичний статус матері чи батька особа набуває лише в разі, якщо у актовому записі про народження дитини будуть вказані відповідні відомості саме про цю особу, за результатами чого видається свідоцтво про народження дитини.

Проте, непоодинокими є випадки народження дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі з біологічним батьком дитини. У такому разі походження дитини від батька визначається відповідно до ст. 125 СК України:

  • за заявою матері та батька дитини;
  • за рішенням суду.

Якщо ж біологічний батько відмовляється визнати своє батьківство щодо дитини та не бажає звернутися до органів реєстрації актів цивільного стану (РАЦСу) із відповідною заявою, тобто коли спільна заява батьків відсутня, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою (частина перша статті 135 Сімейного кодексу України).

Отже, якщо у свідоцтві про народження дитини запис про її батька було зроблено згідно ст. 135 СК України за вказівкою матері, то й права на звернення до суду про стягнення аліментів з біологічного батька дитини не виникає.

Проте, вихід з цієї ситуації є!

Батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду відповідно до вимог статті 128 СК України. Для цього матері дитини слід звернутися до суду з позовною заявою про визнання батьківства.

Позов про визнання батьківства слід подавати до суду за зареєстрованим місцем проживання відповідача. У даній позовній заяві можливо об’єднати одночасно й вимогу про стягнення аліментів на утримання дитини. У такому разі позов можна подавати за вибором матері дитини або до суду за зареєстрованим місцем проживання відповідача, або до суду за її зареєстрованим місцем проживання.

Яка вартість звернення до суду?

За звернення до суду з вимогою про визнання батьківства сплачується судовий збір в розмірі 908, грн. (станом на січень 2021р.)

Важливо зазначити! Щодо позовної вимоги про стягнення аліментів судовий збір не сплачується.

Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Які докази враховуються судом для доведення наявності кровного споріднення?

Конкретного переліку можливих доказів для обґрунтування позовних вимог про визнання батьківства Сімейний кодекс України не надає. Це можуть бути будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, а саме:

  • покази свідків;
  • письмові та речові докази;
  • результатами судово-медичної, генетичної експертиз.

Відповідно до ст. 109 Цивільного процесуального кодексу України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з’ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Таким чином, керуючись зазначеною нормою закону, якщо відповідач (батько дитини) ухиляється надати для здачі біологічних матеріалів для проведення експертизи, суд може, в сукупності з іншими доказами, встановити наявність кровного споріднення такої особи без відповідного висновку експертизи.

У разі доведення наявності кровного споріднення між відповідачем та дитиною суд постановляє рішення про внесення змін про особу як батька дитини у актовому записі про її народження.

Згідно з п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, рішення суду про визнання батьківства є підставою для внесення змін до актового запису про народження дитини.

Відповідно до п. 2.16.4 Розділу ІІ Правил на підставі рішення суду про визнання батьківства (материнства) в актовому записі про народження змінюються відомості про батька та вносяться пов`язані з цим інші зміни згідно із зазначеними в рішенні суду даними.

Після внесення відповідних змін щодо відомостей про батька дитини до актового запису про народження дитини, орган РАЦС видається нове Свідоцтво про народження дитини.

Важливо зазначити, що  право на стягнення аліментів з біологічного батька дитини виникає лише в тому випадку, якщо він записаний ним у свідоцтві про народження дитини. Якщо запис про батька було проведено зі слів матері, на підставі ст. 135 СК України, то для стягнення аліментів необхідно внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини та отримати нове Свідоцтво про народження дитини. Такі зміни можуть бути внесені за згодою біологічного батька через органи РАЦСу чи в судовому порядку.

 

За більш детальною інформацією Ви можете звернутись до  відділу «Надвірнянське бюро правової допомоги» за тел.: 2-80-51; 050-71-91-048.

 

 

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД