Аби збудились, мов зі сну тяжкого, 
Слова, народжені високим почуттям, 
Щоб пораділа я з того ясного 
Простого щастя, 
що звемо життям.

Надія Попович народилася 16 січня 1961 року в селі Фить­ків.
Її життя пройшло у рідному селі, до якого вона хилилася усім серцем і великою дочірньою любов'ю.
Захворівши у 15-річному віці, дівчина до кінця виділених долею літ залишалася прикутою до ліжка. Єдиною відрадою для неї стала поезія, глибокий внутрішній потяг до високого літературного слова, яке полюбила ще у шкіль­ну пору.
Перші вірші Надії Попович були надруковані у 1985 році.
Пізніше поетеса створила літературно-драматичну студію «Первоцвіт», яку від­відували обдаровані учні Фитьківської і Переріслянської шкіл, вчилася на заочному відділенні філоло­гічного факультету Івано-Франківського педінституту (нині Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника), успішно склала державні іспити і захистила диплом з відзнакою.
У цьому часі плідно творила поезію, друкуючись у відомих укра­їнських часописах, писала літературно-художні сценарії свят, відтворювала історію заснування рідного села у п'єсі «Легенда про Фитьків», стала дипломантом Симоненкового збору молодих поетів України та Міжнародного конкурсу молодих українських літераторів «Грано­сло­в-93».
У 1994 році видає першу поетичну збірку «Серед минущості буття», упорядковує другу книжку поезій для видання.
Але, на превеликий жаль, і друга поетична книжка «Портрет долі» (1995), і збір­ник сценаріїв свят та літературно-музичних композицій «Співаю тобі, Україно» (1999), і вагомі добірки поезій в альманасі «Купаль­ська злива» (2002) й антології «Літоплин над Бистрицею» (2007) літстудії «Бистрінь» побачили світ після її смерті – зболене серце не витримує тяжкої хвороби і 7 травня 1995 року вона помирає.
До 50-річчя від дня народження поетеси у світ вийшла книжка «Свічі любові» – повний поетичний доробок поетеси.
На увіковічнення пам'яті Надії Попович у Фитьків­ській школі, де дівчина нав­чалася до хвороби, відкрито музей-кімнату, а вулицю, на котрій проживала поетеса, названо її іменем.
У 2001 році рішенням Надвірнянської ра­йон­ної ради засновано районну премію імені Надії Попович у галузі літератури, культури, обра­зо­творчого і народного мистецтва.
За лексикою художнього ви­слову, за образністю письма, за ясністю думки Надію Попович ні з ким іншим не сплутаєш, що за­свідчує, безумовно, про силу її обдарування.




http://volya.if.ua/2011/01/nadiya-popovych-dolya-i-poeziya/