Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України розробило проект наказу «Про затвердження Гігієнічних вимог до харчоблоку, розташованого в закладі загальної середньої освіти»
Даним документом (https://cutt.ly/Kf8lDFe) буде встановлено гігієнічні вимоги до харчоблоків в школах, зокрема визначено належну гігієнічну практику, дотримання якої необхідне для забезпечення безпечності харчових продуктів під час їх виробництва та/або обігу в закладах загальної середньої освіти.
Проект спрямовано на реалізацію Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі, схваленої Указом Президента від 25 травня 2020 року № 195/2020, а також Плану заходів з реформування системи шкільного харчування, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України № 1008 від 05.08.2020 р.
Проект наказу визначає гігієнічні вимоги під час виробництва та обігу харчових продуктів у закладах загальної середньої освіти, зокрема до:
- виробничих приміщень, обладнання та інвентарю харчоблоку;
- транспортних засобів, що здійснюють перевезення харчових продуктів на харчоблок;
- поводження з харчовими відходами;
- персоналу, який працює на харчоблоці;
- постачання, виробництва та зберігання харчових продуктів на харчоблоці.
Ухвалення проекту дозволить:
- змінити застарілі підходи до організації шкільного харчування і перейти до кращих європейських практик;
- знизити ризики харчових отруєнь в закладах загальної середньої освіти.