Фото без описуДо юристів часто звертаються громадяни, що постраждали від дій шахраїв, які різними способами виманюють у них кошти, шляхом здійснення шахрайства за допомогою телефону.

Аферистинамагаються дізнатися особисті дані, дістати доступ до банківських сервісів потенційних жертв або змусити їх віддати гроші добровільно.

Найпоширеніші «історії» від шахраїв :

Надзвичайна ситуація із близькою вам людиною.

Шахраї повідомляють, що близька вам особа потрапила в халепу, та «радять» заплатити за вирішення цього питання.

Вітання з виграшем.

Зловмисники повідомляють жертві, що вона відтепер – щасливий власник новенької автівки, але їй необхідно заплатити, наприклад, податок на виграш.

Вам телефонує банк.

Далі різноманітні спроби дізнатись реквізити Ваших банківських карток, рахунків та іншу інформацію, яку НЕ МОЖНА РОЗГОЛОШУВАТИ, навіть якщо це справді співробітник банку, а не шахрай.

Прохання зробити дзвінок за номером чи надіслати SMS-повідомлення.

Як результат — з мобільного рахунку жертви списуються чималі кошти.

У випадку , якщо вас хочуть ошукати телефонні зловмисники, дотримуйтеся наступних правил:

в жодному разі не виконуйте вимог шахраїв – не надсилайте коштів, не виконуйте вказівок, не розголошуйте будь-яку інформацію (навіть якщо вважаєте її незначною);

ретельно перевіряйте інформацію, яку вам повідомляють;

не варто передзвонювати на невідомі номери;

збирайте докази: номери телефонів, скріншоти SMS-повідомлень, записи телефонної розмови та іншу інформацію (чим більше – тим краще);

обов'язково звертайтесь у поліцію –за номером 102 або до найближчого відділку поліції. Напишіть заяву про вчинення відносно вас злочину. Заяву мають обов'язково зареєструвати та присвоїти їй відповідний номер (саме за ним можна буде дістати інформацію про подальшу долю вашої заяви).

 

Додатково повідомляємо, що фахівці Надвірнянського бюро правової допомоги допоможуть Вам у складенні такої заяви. Для цього Вам необхідно звернутися до відділу «Надвірнянське бюро правової допомоги» Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою:

м. Надвірна, вул. Грушевського, 18; Фото без опису

Тел.(03475) 2-80-51, (050) 71-91-048

 

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД