Додаток

до рішення обласної ради

від 31.07.2020. № 1492-36/2020

Президенту України

В. Зеленському

Голові Верховної Ради України

Д. Разумкову

Прем’єр-міністру України

Д. Шмигалю

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, глибоко обурені тим, що в Україні відбувається чергова антиукраїнська провокація та спроба зруйнувати основи української державності.

Українська мова є одним із визначальних чинників, що перетворюють українців на єдину націю і творять міцне підґрунтя державної незалежності й соборності України. Мова - не тільки культурне надбання та засіб комунікації, але й наріжний камінь національної безпеки та соціального розвитку.

Фракції "Слуга народу" і "Опозиційна платформа - За життя" за сприяння Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова 17 липня 2020 року намагалися "протягнути" в парламенті українофобський законопроект № 2362 авторства нардепа від "Слуги народу" Максима Бужанського "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державною мовою в закладах освіти", мета якого - продовження русифікації української освіти.

Народні депутати від цих фракцій у Верховній Раді України хочуть внести зміни до чинних законів про мову і про освіту, що передбачають:

  • скасування з 1 вересня 2020 року переходу учнів 5-11 класів українськомовних шкіл на українську мову навчання;
  • дозвіл викладати декілька навчальних предметів російською мовою в українських школах.

Українофоби в парламенті намагаються зробити це попри те, що Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, за результатами розгляду в першому читанні, рекомендував відхилити законопроект № 2362, а Міністерство освіти і науки України не підтримало прийняття цього законопроекту.

Спроби обмежити використання української мови у публічній сфері є політичною диверсією проти України, української нації та кожного українця.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, переконані, що такі заяви руйнують єдність нації і є черговою спробою поділити українців на різні сорти. Все це може призвести до перетворення України на колонію та спровокувати громадянський конфлікт.

Вимагаємо зняти русифікаторський законопроект № 2362 із розгляду та припинити дії, які нівелюють державний статус української мови.

Прийнято на тридцять шостій сесії Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання 31 липня 2020 року

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без опису