Щоб вберегти дитину від проблем зі спиною, дуже важливо вибрати «правильний» шкільний портфель; для цього необхідно знати, на що варто звернути увагу першочергово.

До уваги батьків – поради фахівців Держпродспоживслужби.

Спинка ранцю повинна бути твердою, в ідеалі – ортопедичною. Її ширина не має перевищувати ширину плечей дитини. Лямки повинні бути широкими, щоб не врізатися в плечі.

Всередині має бути декілька відділень: основне – для книг та зошитів; меншого розміру – для ручок, олівців, фломастерів тощо.

Матеріал, який використовується для виготовлення верху портфелів, рюкзаків, ранців, повинен бути легким, міцним, з водовідштовхувальним просоченням або покриттям, морозостійкий, зручний для чищення, яскравого кольору, мати деталі та фурнітуру зі світловідбивними елементами для безпеки дитини.

Портфелі або рюкзаки можуть бути виготовленими без підкладки або з нею. В останньому випадку підкладка повинна бути з матеріалу, який легко миється.

Рекомендована вага портфеля – 500-700 г. Бажано, щоб вага пустого портфеля не перевищувала кілограм.

При купівлі шкільних портфелів та рюкзаків необхідно запитувати у продавців висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на зазначену продукцію, в якому визначається сфера застосування та призначення виробу.

В жодному разі не варто купувати для підручників та зошитів сумку на одне плече, тому що навіть коли дитина користується такою сумкою всього рік, порушення постави їй забезпечено.

Крім того, необхідно пам’ятати, що існують нормативні вимоги до загальної ваги підручників із розрахунку на один навчальний день у комплекті з шкільним приладдям, без ваги ранця або портфеля.

 

Вага не повинна перевищувати допустимих гігієнічних норм перенесення учнями на відстань до 3 км і складає:

-  І-ІІ класи – 1,5 ... 2,0 кг

-  ІІІ-ІV класи – 2,0 ... 2,3 кг

-  V-VІ класи – 2,3 ... 3,0 кг

-  VІІ-VІІІ класи – 3,0 ... 3,5 кг

-  ІХ-ХІ (ХІІ) класи – 3,5 ... 4,5 кг

Отже, дотримуючись вищезазначених рекомендацій щодо загальної ваги портфеля з підручниками та шкільним приладдям, ми забезпечуємо нашим дітям здоровий хребет та струнку поставу.