Фото без описуВідповідно до ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Отже, якщо ви є родичем покійного і вважаєте, що маєте право на прийняття спадщини після його смерті, чи вам відомо про наявність заповіту на ваше ім'я, то до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини потрібно звертатися протягом шести місяців від дня смерті такої особи.

Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

Що робити, якщо строк для прийняття спадщини був пропущений?

Якщо спадкоємець протягом встановленого строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

У разі пропущення шестимісячного строку для прийняття спадщини, спадкоємцю може бути встановлено додатковий строк для її прийняття з наступних підстав:

за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину (дана заява оформляється письмово у нотаріуса);

на підставі судового рішення про визначення додаткового строку, достатнього для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до ст. 1272 Цивільного кодексу України позов до суду про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини подається:

у разі відсутності письмової згоди всіх спадкоємців, які прийняли спадщину, на подання спадкоємцем, який пропустив шестимісячний строк, заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори;

у разі пропуску шестимісячного строку подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори та відсутності інших спадкоємців, які прийняли спадщину та могли б дати письмову згоду на подання цієї заяви.

В законі немає вказівок на те, які причини пропуску терміну слід вважати поважними.

Як вказує судова практика поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини вважаються причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій для прийняття спадщини, а саме:

  • відбування покарання в місцях позбавлення волі;
  • необізнаність спадкоємця про наявність заповіту;
  • тривала хвороба спадкоємців;
  • велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна;
  • складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними;
  • перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України;
  • лікування в умовах стаціонару в період строку для подання заяви про прийняття спадщини тощо.

До якого суду слід звертатися з позовом?

Позови спадкоємця про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини пред'являються за місцем знаходження майна або основної його частини, якщо такі позови виникають із приводу нерухомого майна.

Яка вартість звернення до суду?

Згідно ст. 4 Закону України «Про судовий збір» розмір судового збору за подання відповідної позовної заяви складає 840,80 грн.

 

На підставі рішення суду про визначення додаткового строку для прийняття спадщини спадкоємець повинен у визначений судом строк звернутися до нотаріальної контори та подати відповідну заяву, після чого він буде вважатися таким, що прийняв спадщину.

 

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД