Фото без описуЯк оформити і узаконити такий безхазяйний будинок в селі?

На превеликий жаль, в наш час безгоспні будинки в селі стають звичайним явищем.

Колишні власники вмирають, спадкоємців немає, ось і виходить, що начебто і будинок є з земельною ділянкою, і нікому не належить, і є безліч молодих сімей, які бажають привести його в порядок і жити в ньому.

Зазавичай люди не знають, яка процедура передбачена для того, щоб оформити нічийний будинок в селі.

Згідно з Цивільним кодексом України, безгосподарська річ – це річ, яка не має власника. При цьому, якщо власник відомий, але просто невідоме його місцезнаходження, то такий будинок не вважається нічийним. Нічийний будинок береться на облік в сільраді з поданням відповідного оголошення в засобах масової інформації. Після цього через рік на підставі рішення суду будинок переходить у власність сільради, яка в подальшому має право передати його тим особам, які найбільше цього потребують. Такі особи після проходження відповідної процедури стають повноцінними власниками колись безгосподарського будинку в селі. При цьому місцеві органи самоврядування повинні керуватися постановою Ради Міністрів СРСР від 11 грудня 1984 N 470 «Про затвердження Правил обліку громадян, які потребують покращення житлових умов, і надання їм жилих приміщень».

Однак поряд з цим, є ще одна норма законодавства – набута давність, тобто якщо особа протягом 10 років відкрито і безперервно користується будинком, то така особа має право подати позов до суду про визнання права власності на цей будинок. Процес непростий, але кінцевий результат вартий того. Перш за все, перед поданням позовної заяви, потрібно зібрати і підготувати докази для суду: період володіння будинком, за яких обставин і на підставі чого почалося володіння, відомості про колишніх власників. Також необхідно врахувати, що заявити про набуту давності можна з будь-якого періоду, але при розрахунку терміну безперервного використання будинком суд буде відштовхуватися від 1 січня 2001 року. Термін проживання в будинку до цього періоду враховуватися не буде.

У той же час, існує ще один, третій, напевно найпростіший спосіб - визнати спадщину відумерлою. Орган місцевого самоврядування в порядку статті 1277 Цивільного кодексу України подає до суду позов про визнання спадщини відумерлою. Після відповідного рішення суду та вступ ним в законну силу, безгосподарський будинок стає власністю громади, яка в свою чергу, розпоряджається цим будинком на свій розсуд, з можливістю передати у володіння тим жителям села, які потребують житла, для проживання і ведення сільського господарства. Тому, якщо вам відомо про наявність будинку без господаря в селі, який підходить за всіма параметрами для проживання вашої сім’ї, сміливо звертайтеся із запитом до органів місцевого самоврядування, і в результаті нагородою стане оформлення права власності на цей будинок.

Фото без описуТаким чином, якщо ви є власником будинку в селі, не полінуйтеся виділити свій вільний час, щоб зайнятися паперовою тяганиною, результатом якої стане оформлення права власності на нього, з отриманням всіх передбачених законодавством документів.

 

За більш детальною інформацією Ви можете звернутись до відділу «Надвірнянське бюро правової допомоги» за тел.: 2-80-51; 050-71-91-048.

 

 

Надвірнянське бюро правової допомоги Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД