Фото без описуДля оформлення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами жінці, яка офіційно працевлаштована, необхідно отримати медичний висновок у лікаря. Цей висновок буде підтверджувати тимчасову втрату працездатності і є підставою для отримання такого виду відпустки.

Наявність медичного висновку вимагають положення статті 17 Закону України "Про відпустки" (далі - Закон № 504/96) і 179 Кодексу законів про працю (далі - КЗпП). У такому документі має бути зазначено місце роботи жінки, яка народжувала і кількість днів тимчасової непрацездатності. З таким висновком потрібно звернутися до свого роботодавця (тобто, начальника підприємства (фірми, організації)).

Звертаєм Вашу увагу на те, що тривалість такого виду відпустки становить 70 календарних днів до народження дитини і 56 днів після.

У разі ускладнень при пологах (наприклад кесарів розтин або інші ускладнення, підтверджені висновками лікаря) або народження двох і більше дітей, передбачено відпустку після пологів на 14 днів довше. І обчислюється вона з дня пологів. Сумарна кількість календарних днів такої відпустки становить 126 - за звичайних обставин або ж 140 - при наявність вище зазначених підстав. Оскільки для виношування дитини потрібно 280 днів (сорок тижнів), то можна і підрахувати на якому тижні йдуть в декрет: це тридцятий тиждень вагітності. Жінки, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи йдуть в декрет на два тижні раніше, тобто на двадцять восьмому.

Важливо відзначити, що якщо вагітна жінка захоче піти раніше на "відпочинок", то вона може зробити це шляхом об'єднання своєї щорічної відпустки в поточному робочому році з такою відпусткою, для чого їй потрібно подати заяву про це своєму начальнику, який зобов'язаний забезпечити таке об'єднання.

По закінченню такого терміну (коли відпустка в зв'язку з пологами та вагітністю закінчилась) жінка за своїм бажанням має право "продовжити перебування в декреті", тобто отримати відпустку по догляду за дитиною до трьох років. Процедура оформлення майже та ж: необхідна подача заяви роботодавцю, який вже в свою чергу, оформляє відповідним наказом таку відпустку. Не надається відпустка по догляду за дитиною, якщо така дитина перебуває на утриманні держави. Це правило не поширюється на дітей, яких взяли в прийомні сім'ї, а також на дітей-вихованців у дитячих будинках сімейного типу.

Багато хто цікавиться питанням чи можливий декрет для чоловіків. Це зручно в тому випадку, коли наприклад, у матері дитини високооплачувана робота і мама - "бізнес-вумен" не хоче сидіти три роки вдома і займатися одним лише вихованням дитини; або ж в сім'ї хочуть так званої рівноправності і подружжя "ділять такий вид відпустки навпіл між собою" або в інших життєвих ситуаціях. І така можливість передбачена в статті 179 КЗпП. Крім того, в цій статті також зазначено, що правом використовувати відпустку по догляду за дитиною до 3 років (як у повному обсязі так і її частину) наділені не тільки батьки дитини, але і будь-хто з родичів (дідусь, бабуся, тітка, дядько і так далі), які фактично займаються доглядом та вихованням дитини. Таким чином, незважаючи на те, що можливо, для багатьох людей це звучить незвично і неправильно (оскільки вони звикли жити згідно "старих принципів", де догляд за домом і виховання дітей вважалося обов'язком тільки жінки) доглядати за маленькою дитиною може будь-який член родини. Отже, отримання відпустки по догляду за дитиною до 3 років є правом матері, але не обов'язком.

Родичі, які фактично доглядають за дитиною і хочуть використовувати такий вид відпустки, повинні представити їх роботодавцю наступні документи:

  • заяву про надання відпустки;
  • копію документа, що підтверджує народження дитини: свідоцтва про її народження;
  • довідку, що свідчить про те, що мати дитини приступила до роботи в умовах повного робочого часу, до закінчення відпустки по догляду за дитиною (видається така довідка за місцем роботи);
  • документ, що підтверджує родинні зв’язки (по можливості).

 Як отримати правову допомогу дистанційно:

зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0800-213-103
написати на електронну пошту відділу Бюро  nadvirnianske@legalaid.if.ua
скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua

 

За більш детальною інформацією Ви можете звернутись до  відділу «Надвірнянське бюро правової допомоги» за тел.: 2-80-51; 050-71-91-048.

 

Надвірнянське бюро правової допомоги Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД