Африканська чума свиней знову реєструється на території України
За повідомленням Головних управлінь Держпродспоживслужби:
- в Кіровоградській області виявлено випадок африканської чуми свиней в особистому селянському господарстві с. Веселівка Кропивницького району (звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Кіровоградської регіональної державної лабораторії Держпродспроживслужби від 01.04.2020 р. № 2054);
- в Херсонській області за результатом лабораторних досліджень встановлено африканську чуму свиней на фермі ФОП «Рахімов І.А.», м. Каховка, Каховський район, де утримувалось 285 голів свиней (звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Випробувального центру Одеської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби від 01.04.2020 р. № 000941 м.п.м./20);
- у Вінницькій області зареєстровано спалах африканської чуми серед диких свиней на території Журавлівського лісництва ДП Тульчинського ЛМГ, с. Журавлівка, Тульчинський район (звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу від 02.04.2020 р. № 002185 п.м./20).
Довідково.
З початку 2020 року на території України зареєстровано 8 випадків, в тому числі 4 - домашні, 3 - дикі, 1 - інфікований об’єкт.
Станом на 06.04.2020 року карантин продовжує діяти у 7 неблагополучних по АЧС пунктах – у 5 областях України: (Запорізькій (1), Вінницькій (3), Волинській (1) Кіровоградській (1) та Херсонській (1))?.
Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней (АЧС) ?
- Що АЧС не становить небезпеки для людей.
- Що на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп).
- Що резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).
- Що основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.
- Що збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці - до 5 місяців).
- Що холод (заморожена свинина) - всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).
- Що виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.