Фото без описуУсім власникам державних актів права власності на землю старого зразка необхідно якнайшвидше переоформити ділянку та отримати кадастровий номер. Проте державні акти старого зразка є чинними і так само є підтвердженням Вашого права власності на земельну ділянку.

Під поняттям "державний акт про право власності на землю старого зразка" Держгеокадастр має на увазі державний акт, виданий з 1993 до 2003 року.

Він червоного кольору. І таким земельним наділам кадастровий номер не присвоювався. Кадастровий номер потрібний, аби вільно розпоряджатися власністю: дарувати, продавати, здавати в оренду, використовувати як заставу в банку. Без кадастрового номера власник ділянки фактично не має права розпоряджатися нею. 

Відповідно до п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про державний земельний кадастр” земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера.

       При цьому, пунктом 10 розділу VII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про Державний земельний кадастр” визначено, що документи, якими було посвідчено право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, видані до набуття чинності цим Законом (що відбулося 01.01.2013 року), є дійсними. 

Немає точно встановленої дати, до якої люди мають замінити старі державні акти. Але зробити це необхідно і якнайшвидше. Бо хоча державний акт про право власності на землю посвідчує Ваше право на землю, проте для того щоб укласти угоду про перехід права власності на земельну ділянку (міни, ренти, дарування, оренди, інших цивільно-правових угод, а також для спадкування) земельна ділянка повинна пройти державну реєстрацію – тобто отримати кадастровий номер,  оскільки його наявність є обов'язковою умовою договору. Для цього власнику або користувачу земельної ділянки слід звернутися до землевпорядної організації для розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Така послуга надається на платній основі на умовах та в строк, що визначені договором з розробником такої документації із землеустрою.

 

«Державні акти на землю, отримані після 2003 року, замінювати не потрібно, адже ці дані уже вносилися у автоматизовану систему ведення Державного земельного кадастру, яка почала тоді працювати. І ділянкам почали присвоювати кадастрові номери. 

 

 

Фото без описуЗа більш детальною інформацією Ви можете звернутись до  відділу «Надвірнянське бюро правової допомоги» за адресою: м. Надвірна, вул. Грушевського, 18, тел.: 2-80-51; 050-71-91-048.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно).

 

 

Надвірнянське бюро правової допомоги Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД