17 лютого 2020 року під час щотижневої наради, яку провів т.в.о. голови Івано-Франківської облдержадміністрації Віталій Федорів, одним із питань розглянули порядок забезпечення у 2020 році спеціальними засобами для реабілітації осіб, які цього потребують.

Директор департаменту соціальної політики ОДА Володимир Корженьовський доповів про порядок забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації, що визначено Законом України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні». Розроблено порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, яким передбачено адресний підхід до забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб зазначених категорій, новий механізм фінансування такого забезпечення за принципом «гроші ходять за людиною», виплату компенсації вартості за самостійно придбані засоби реабілітації.

Постановою Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 року № 806 „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05 квітня 2012 року № 321” внесено зміни до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05 квітня 2012 року № 321 (зі змінами) (далі – Порядок).

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/321-2012-п#Text

Новою редакцією Порядку урегульовано механізм забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення засобами реабілітації, відредаговано Перелік технічних та інших засобів реабілітації, якими забезпечуються особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші окремі категорії населення, та Перелік технічних засобів реабілітації для осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення, за які може виплачуватися компенсація їх вартості.

Також зазначеним нормативно-правовим актом передбачено розширення дії відповідного Порядку на осіб з інвалідністю з числа іноземців, осіб без громадянства, які постійно проживають в Україні, та осіб, яких визнано біженцями чи особами, які потребують додаткового захисту.

Деталізовано взаємовідносини між сторонами договору про забезпечення ТЗР, зокрема, органом соціального захисту населення, підприємствами (виробниками/постачальниками ТЗР) та особами з інвалідністю, дітьми з інвалідністю, іншими особами або їхніми законними представниками та спрощено умови виплати компенсації за самостійно придбані ТЗР.

Разом з тим, зазначеними змінами визначено право на забезпечення осіб з інвалідністю I та II групи по зору та дітей з інвалідністю по зору мобільним телефоном як основним засобом для спілкування та орієнтування.

У 2019 році на забезпечення виконання вищезазначеної бюджетної програми з Державного бюджету виділено асигнувань у сумі понад 68 млн грн, що майже на 27 млн грн більше в порівнянні з 2018 роком. Станом на 1 січня цього року в області забезпечено більше 17 тисяч осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації, що на 68,3%. більше у порівнянні з минулим роком.

Для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення просимо звертатися до Управління соціального захисту населення за адресою м-н Шевченка 3, м. Надвірна, де вам нададуть ґрунтовну консультацію щодо:

переліку підприємств, які відповідають кваліфікаційним вимогам із зазначенням контактних даних, до яких особи з інвалідністю або їх законні представники можуть звернутися з питань забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації;

- електронного каталогу технічних та інших засобів реабілітації, якими такі підприємства забезпечують осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших осіб;

- механізму забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, надання послуг реабілітації та отримання компенсації.

До технічних та інших засобів реабілітації, якими забезпечуються особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші окремі категорії населення через органи соціального захисту населення належать:

- протезно-ортопедичні вироби, в тому числі ортопедичне взуття;

- спеціальні засоби для самообслуговування та догляду;

- засоби для пересування;

- допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;

- меблі та оснащення;

- спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

До технічних та інших засобів реабілітації, за які за бажанням особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи або їх законних представників виплачується компенсація, належать:

- допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;

- спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією;

- протези молочної залози, ліфи для кріплення протезів молочної залози, в тому числі спеціальні ліфи для занять фізичною культурою і плаванням (купальник), ортези на верхні кінцівки, зокрема компресійні рукави при лімфодемі;

- друге крісло колісне.