Фото без описуЩоби любові зернятко воскресло,
Щоб роду струменіло джерело.
Ожило у Фитькові "ПЕРЕВЕСЛО",
Традицій славних чарівне зело.


--------------------------------------------------------
Тридцятиріччю цього славного Народного аматорського фольклорно-етнографічного колективу ПЕРЕВЕСЛО" та 575-ій річниці від дня заснування с.Фитьків в неділю 30 вересня в празник святих Віри, Надії і Любові та матері їх Софії в центрі Фитькова відбулися Фестини "ПЕРЕВЕСЛО ПІСЕНЬ".
На святкування славного ювілею "Перевесла " завітали поважні гості-перший заступник голови Переріслянської ОТГ Василь НЕПЕЛЯК, заступник голови Переріслянської ОТГ Василь ГРИНЧАК, в.о.старости с.Волосів Володимир БАРИЛЯК, директор державного підприємства ВО "Карпати" Дмитро ВТЕРКОВСЬКИЙ, представник фірми "Зірка Карпат" Іван НАЛИСТНИК. та мистецькі колективи та окремі виконавці з сіл Волосів, Гаврилівка, Перерісль, Фитьків, Цуцилів, Лісна Тарновиця та смт.Делятин.
Розпочалося святкове дійство з святкової ходи колективу "Перевесло",яку супроводжував гуцульськими мелодіями Народний аматорський фольклорно-музичний гурт "Рушничок" Делятинського Народного Дому, Делятинської ОТГ, та показу всім учасникам святкувань обжинкового обряду.
Декан Тисменичанський УГКЦ о. Василь ПАНІВНИК зі сцени благословив мистецькі фестини та запросив всіх до щирої молитви, щоб отримати благословення Боже на проведення такого величного свята, а також до молитви за здоров'я пароха с.Фитьків о.Івана КАЧАНЮКА,та за його скоріше видужання.
Від імені керівництва Переріслянської ОТГ, славний мистецький колектив "Перевесло" та незмінного керівника колективу з часу заснування "Перевесла" у 1988 році , Ольгу БАГРІЙЧУК, привітав Василь Непеляк, який в своєму подячному слові згадав також всіх тих фитьківчан які стояли коли витоків "Перевесла", і багато з яких пішли в засвіти, та подякував теперішнім учасникам колективу,особливо молоді, за популяризацію народної пісні, обрядів та традицій та нагородив Народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив ПЕРЕВЕСЛО" та Ольгу Багрійчук Почесною Грамотою Переріслянської ОТГ та грошовою премією.
Багато гарних, теплих слів на адресу шанованого колективу та його незмінного керівника Ольги Михайлівни Багрійчук було сказано Генеральним директором державного підприємства ВО «Карпати» Дмитром Втерковським, який подякував за запрошення на таке чудове свято та закликав "перевеслянців" і надалі популяризувати українську пісню та культуру. З ювілеєм "Перевесло" від імені фитьківчан віншувала в.о.старости с.Фитьків Марія ДМИТРУК.
Далі офіційні привітання змінились привітаннями музичними.
З віншувальним словом танцями та піснями на свято завітали:
- співоча родина Гаврищуків та Семенишинів (учасників "Перевесла")
- Дитячий зразковий драматичний колектив "Первоцвіт" клубу с.Фитьків, першим керівником якого була поетеса Надія Попович,
- Марічка Онуфреїв,учасниця "Перевесла",лауреат та переможець багатьох пісенних конкурсів.
- Микола Ровенко, худ.керівник народного дому с.Цуцилів,
- Народний аматорський фольклорно-музичний гурт "Рушничок" Делятинського Народного Дому, Делятинської ОТГ,
- Молодіжна рада Переріслянської ОТГ,
- Аматори сцени з сіл Волосів, Перерісль, Фитьків, Цуцилів, Гаврилівка, зокрема хоровий колектив "Водограй", аматорський колектив "Муза", танцювальний колектив "Джерельце", Народний аматорський хоровий колектив "Відродження", Леся Гайдаш, Христина Хабайлюк, Василь Слободян, гуморист Петро Лютак, вокальний ансамбль дівчат.
В святковій концертній програмі також взяла участь Юлія Буній , яка пісню "Свіча" у своєму виконанні присвятила тим "перевіслянцям "котрих уже немає з нами: Богдан Гладій, Володимир Левицький, Юрій Магеровський, Василь Попович, Василь Дмитрук, Іван Приймак, Іван Бобик, Ганна Гричка, Ганна Приймак, Леся Андруняк, Дарка Остап'юк, Ганна Андрусяк, Марія Пилип'юк, Михайло Бакота, Анна Бакота,  Марія Мочарна, Марія Костюк, Надія Попович, Марія Андрусяк, Іван Стефурак, Євдокія Стефурак, Леся Янцюк...
Самовіддану працю,творче горіння названих вище учасників "Перевесла" було вшановано хвилиною мовчання та пошановано молитвою та свічами пам"яті...
...30 років "Перевеслу". Це вже історія. Історія колективу, який вже 30 років гідно представляє культуру ,традиції та фольклорне багатство свого села,нашого краю.
Бо 30 років тому посіяли "перевеслянці" зерно в добру землю,а з нього виріс великий пагінець,який перейшов в міцне стебло та великий колос. А з того стебла і колосу сплели міцне "ПЕРЕВЕСЛО" яке переросло в славний міцний творчий колектив.Тож МНОГАЯ І БЛАГАЯ ЛІТ ВАМ!!!

Також на святі була присутня святкова ярмарка, кошти з якої передані на лікування о. Івана Качанюка.

Володимир Питлюк