Особливості зміни цільового призначення земельної ділянки передбачені ст. 20 ЗК України.

 

Якщо Ви вирішили на своєму городі збудувати дім? Або вирізати старий сад і продати земельну ділянку під забудову? І одне, і інше можливо. Але з початку потрібно змінити цільове призначення земельної ділянки.

Цільове призначення земельної ділянки – це можливість користуватися землею за її призначенням, прописаним у документах із землеустрою. І якщо Ви, наприклад, хочете на землі, відведеній під садівництво, збудувати будинок, потрібно узаконити зміну користування угіддям.

Тобто землю с/г значення необхідно перемістити у категорію житлової забудови. І цим, так би мовити, повідомити про свої наміри державу. Щоб потім не мати з нею зайвого клопоту.

Усі землі України поділяються за цільовим призначенням на 9 категорій. Із них нас цікавлять дві – земельні ділянки с/г призначення і житлової й громадської забудови. Сільськогосподарських земель в Україні найбільше. Тому й найчастіше цільове призначення землі змінюють із с/г на житлового будівництва.

Отже, щоб змінити цільове призначення земельної ділянки, власнику угіддя потрібно дослухатися до 5 порад:

Порада 1: пишемо заяву

Напишіть і підпишіть заяву про зміну цільового призначення землі. Посвідчіть її у нотаріуса.

Порада 2: розробляємо проект землеустрою

Зверніться у землевпорядну організацію. Вона виготовить проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, де зазначить про зміну її цільового призначення. Обов’язково підпишіть договір із такою організацією. Уточніть ціну і терміни виконання робіт. Пам’ятайте, проект землеустрою має бути виконано у паперовій та електронній формі. Окрім того, його повинні погодити місцеві управління Держгеокадастру й відділ архітектури та містобудування.

Перелік документів, які знадобляться у виготовленні проекту землеустрою зі зміни цільового призначення землі:

1) Заява від власника землі про розроблення проекту такого землеустрою;

2) копія свідоцтва про право власності на землю, завірена нотаріусом;

3) копія усіх сторінок паспорта й ідентифікаційного коду власника угіддя.

Порада 3: клопочемо про затвердження проекту

У міській (сільській чи селищній) раді поклопочіть про затвердження проекту землеустрою.

Порада 4: вносимо зміни до відомостей про земельну ділянку

Зверніться із заявою до державного кадастрового реєстратора у міському чи районному органі Держгеокадастру. Він змінить дані про земельну ділянку упродовж 14 днів.

Порада 5: реєструємо право на нерухоме майно

У центрі надання адмінпослуг або ж у нотаріуса зареєструйте своє право на нерухоме майно у Державному реєстрі прав.

 

Отже, щоб змінити цільове призначення землі, потрібно відвідати мінімум чотири інстанції: землевпорядну організацію, міську (сільську) раду, Держгеокадастр і нотаріальну контору.

Якщо у Вас виникли питання За більш детальною інформацією Ви можете звернутись до  відділу «Надвірнянське бюро правової допомоги» за тел.: 2-80-51; 050-71-91-048.

 

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД