Фото без описуУ випадку, якщо платник аліментів вважає, що аліменти, які він сплачує, використовуються не за цільовим призначенням, він має право звернутися із заявою до органу опіки і піклування  про здійснення контролю за цільовим використанням аліментів.

Разом із заявою платник аліментів повинен подати:

  1. розрахунок заборгованості зі сплати аліментів за останні 12 місяців, виданий державною виконавчою службою;
  2. відомості про місце проживання отримувача аліментів.

Якщо аліменти на дитину сплачуються не за рішенням суду (за домовленістю між батьками дитини, договір між батьками про сплату аліментів на дитину) платнику аліментів необхідно надати  копії інших документів, що підтверджують сплату аліментів на дитину та їх розмір.

Заява платника аліментів є підставою для проведення інспекційних відвідувань, які проводяться впродовж 30 календарних днів з дати надходження такої заяви.

Важливо! Якщо, у платника аліментів є заборгованість зі сплати аліментів, то це є підставою для відмови у  проведенні інспекційного відвідування одержувача аліментів.

У ході проведення інспекційного відвідування здійснюється обстеження умов проживання дитини з метою визначення рівня задоволення її індивідуальних потреб. Також обов’язково звертається увага на зовнішній вигляд дитини, її загальний стан та самопочуття, інші ознаки, що можуть свідчити про неналежний рівень задоволення її індивідуальних потреб з урахуванням віку, статі, стану здоров'я, особливостей розвитку (хворобливий вигляд, невідповідність ваги та зросту віку дитини, занедбаність, відсутність продуктів харчування тощо).

Протягом 5 робочих днів після проведення інспекційного відвідування складається висновок за результатами інспекційного відвідування щодо цільового витрачання аліментів на дитину, копії якого надсилаються  рекомендованими листами з повідомленням про вручення платнику та одержувачу аліментів.

 

 

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД