ВПО має право на податкову знижку на суми коштів, фактично сплачених нею протягом звітного року, у вигляді орендної плати за договором оренди житла.

 

Фізична особа - платник податку, яка має статус внутрішньо переміщеної особи, має право на податкову знижку на суми коштів, фактично сплачених нею протягом звітного року, у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку).

Для отримання знижки необхідно подати до податкових органів:

  • декларацію про майновий стан і доходи;
  • копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • копію договору оренди житла;
  • платіжні та розрахункові документи, що підтверджують факт сплати;
  • заяву, в якій зазначені відомості щодо відсутності умов, які не дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами законодавства.

 

Копії вищезазначених документів надаються разом з податковою декларацією, навіть в електронній формі. Оригінали підлягають зберіганню платником податку.

Податкову знижку можна отримати лише за дотримання умов:

  1. особи та/або члени сім’ї першого ступеня споріднення не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;
  2. не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

 

Розмір знижки не може перевищувати у розрахунку на календарний рік 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року – 180 000 гривень.

 

 

Сектор Надвірнянське бюро правової допомоги

відділу надання безоплатної правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД