Існує досить поширена проблема, з якою доводиться зіштовхуватись все частіше і частіше. Ви ніколи не брали кредитів, і поняття не маєте, що таке мікропозики, але одного разу з подивом виявляєте у себе в телефоні СМС з вимогою погасити кредит. Після таких повідомлень починаються дзвінки аналогічного змісту, які можуть тривати кілька місяців. В результаті ви з подивом дізнаєтесь, що маєте непогашений кредит. Щоб уникнути можливих неприємностей, потрібно знати відповідь на запитання: на мене оформили мікропозику онлайн - що робити? Найчастіше такі ситуації виникають з мікрофінансовими організаціями (далі МФО), оскільки сама процедура підписання кредитного договору з МФО не вимагає жодних зусиль, довідок, перевірки особистості.

Підписати договір можна дистанційно, перебуваючи вдома, навіть без наявності електронного цифрового підпису. Достатньо зареєструватися на сайті МФО, зробити фото зі своїм паспортом, і отримати на свій телефон СМС з одноразовим ідентифікатором. Але така спрощена процедура отримання кредиту приховує в собі небезпеку того, що шахраї скористаються вашим паспортом, або його фотографією, для отримання кредиту. Водночас гроші будуть переведені на картку шахрая, а кредит відкриють на ім'я власника паспорта, зазначеного при реєстрації.

Як дізнатися, хто взяв кредит на моє ім'я?

Для початку розберемося, як так відбувається, що фактично ви не підписували жодних кредитних договорів, але за вами «висить» кредит.

Онлайн кредити зараз дуже популярні, грошей немає - зайшов в інтернет, завантажив документи, поставив галочку на договорі і отримав гроші на карту. Процедура швидка і без проблем. Не усвідомлюючи подальших ризиків, люди сміливо беруть такі кредити. Для підписання такого договору достатньо фото / копії документів, які підтверджують вашу особистість.

Що робити, якщо на мене взяли кредит? Для початку слід згадати, коли і кому ви давали фото / копії своїх документів, або може ваші документи були загублені, чим і скористалися шахраї.

Потім, необхідно звернутися до фінансової установи (ким був виданий кредит) із заявою, з проханням надати копії кредитного договору / анкети-заяви. Також необхідно вказати, що ви договір не укладали, і відповідно гроші не отримали, тому просите списати борг.

Важливо! Звертатися необхідно шляхом написання заяви в письмовій формі і направивши її рекомендованим листом на юридичну адресу МФО.

 

Що робити, якщо кредитор відмовляється списувати мій борг?

На практиці фінансовим установам без різниці з кого стягувати борг, і «розслідуваннями» вони не займаються. Тому всі звернення до них мають чисто формальний характер, який необхідний для подальших дій, про які розповімо нижче.

На мене оформили кредит онлайн, чи можна оплатити борг, а потім все відшкодувати?

Якщо вам набридають колектори з вимогою оплатити кредит, вдаються до різного роду маніпуляцій, наприклад, погрожують, що через суд заберуть у вас майно, будуть заарештовані всі рахунки тощо. Перш ніж панікувати, краще звернутися до юриста за консультацією. Оскільки, послухавши усі «казочки» колекторів, багато людей покірно і відразу ж все оплачують, щоб не мати зайвих проблем.

Висновок: ніколи не оплачуйте борг, якщо ви з ним не погоджуєтесь. Сплативши навіть частину заборгованості, ви її таким чином визнаєте. І в подальшому ваші шанси виграти суд дорівнюватимуть нулю.

Як дізнатися, чи взяли на мій паспорт кредит?

Для того, щоб отримати дану інформацію, вам необхідно звернутися за випискою кредитної історії в Бюро кредитних історій. Таку виписку можна отримати через інтернет. Також ви дізнаєтеся про можливі інші відкриті кредити і їхні суми. Не зайвим буде час від часу моніторити себе в реєстрі боржників - зробити це краще за все не за своїми ПІБ, оскільки є ймовірність, що існує ваш повний тезка, а за ідентифікаційним кодом, який видається в податковій.

Що робити, якщо на тебе взяли кредит, план дій:

  1. Запросити документи (копія договору тощо) в МФО, а також повідомити, що це не ви брали позику, і гроші не отримували.

  2. Написати заяву в поліцію. У заяві слід вказати, що без вашого відома на ваше ім'я, шахрайськими діями був взятий кредит (кваліфікація - ст. 190 КК України). Важливо, щоб відомості з приводу даного кримінального порушення були внесені в ЄРДР. Підтвердженням буде виписка з ЄРДР.

  3. Далі необхідно зібрати всі докази, які будуть підтверджувати, що кредит брали не ви.

  4. І заключним етапом є складання позовної заяви до суду про визнання договору недійсним..

  5. Після того, як ви виграли суд (договір визнаний недійсним), на підставі рішення суду необхідно написати письмове звернення в Бюро кредитних історій з проханням видалити даний запис з кредитної історії. І тепер ви чисті.

Як дізнатися, чи брали кредит на мій паспорт і кому я винен?

Ці дані можна отримати, зробивши онлайн запит в Бюро кредитних історій. Отримавши виписку, ви дізнаєтеся скільки кредитів на вас оформлено, на які суми, і кому ви залишаєтеся винні.

 

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД